ZÁKLADNÉ POKYNY
Pokyny k nízkotučnej diéte
Vo vašej strave musíte vykonať nasledujúce zmeny.
PRVÝ ROK NEBUDETE JESŤ ŽIADNE ČERVENÉ MÄSO. To zahŕňa aj tmavé kuracie a morčacie mäso. Po prvom roku bude dovolené jesť 90g červeného mäsa za týždeň. Konzumácia červeného mäsa sa neodporúča s výnimkou zvláštnych príležistostí. Mliečne výrobky obsahujúce 1% tuku a viac budú odstránené s výnimkou uvedenou v tejto knihe. Všetky spracované potraviny obsahujúce nasýtené tuky budú taktiež odstránené. Váš príjem nasýtených tukov nesmie niky presiahnuť 15g (3 čajové lyžičky) denne. Váš príjem nenasýtených tukov (olejov) by mal byť zachovaný minimálne 20g (4 čajové lyžičky) a maximálne 50g (10 čajových lyžičiek) denne. Odporúča sa jedna čajová lyžička alebo 4 kapsule nekoncentrovaného oleja z treščej pečene a multi-vitamín a minerál liečivého typu.
Definície na zapamätanie
Nasýtené tuky: Tieto lipidy* obsahujú predovšetkým nasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v živočíšnych tukoch, spracované (hydrogenované) rastlinné oleje, kokosové a palmové oleje. Nasýtené alebo živočíšne tuky sú pevné alebo tvrdé pri chladničkovej templote (približne 4oC).
Nenasýtené tuky (oleje): Tieto lipidy obsahujú predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v rastlinných a rybích olejoch. Tieto sú kvapalné pri chladničkovej teplote.
Zatuchnutosť: Vystavovanie tukov a olejov vyšším teplotám na určitý čas spôsobuje chemické zmeny, ktoré produkujú nežiadúcu chuť a zápach. Ak dôjde k oxidácii oleja, tak vitamíny A a E sú zničené. Vitamín E je antioxidant a chráni proti zatuchnutiu, ale keď je olej vystavený vyšším teplotám, tak túto ochranu stráca. VŽDY NECHÁVAJTE V CHLADNIČKE OLEJE OTVORENÉ.
Hydrogenácia: Prídavok vodíka do dvojitých väzieb nenasýtených mastných kyselín. Kyselina olejová, kyselina linolová a kyselina linolénová sa pri úplnej hydrogenácii premenia na kyselinu stearovú. Rastlinné oleje sa hydrogenáciou premenia na pevné tuky. Margarín sa vyrába hydrogenáciou olejov. Hydrogenácia znižuje obsah polynenasýtených mastných kyselín a zvyšuje obsah nasýtených mastných kyselín. VYHNITE SA VŠETKÝM HYDROGENOVANÝCH OLEJOM.
Nasledujúce potraviny zmeňte vo vašej strave!
Mliečne výrobky
DOVOLENÉ V AKOMKOĽVEK MNOŽSTVE
Odtučnené mlieko, odstredené mlieko, cmar (bez pridaných častí smotany alebo masla), odparené odstredené mlieko, odtučnené suché sušené mlieko, prepláchnutý nízkotučný tvaroh, suchý tvaroh, 99% beztukových syrov (pozri v tejto knihe), nízkotučné jogurty.
DOVOLENÉ V OBMEDZENOM MNOŽSTVE
Mliečne výrobky obsahujúce 1% tuku a nikdy neprekročiť 1g tuku v jednej porcii. Povolená je jedna porcia denne, ktorá nesmie prekročiť 1g nasýtených tukov.
ZAKÁZANÉ
Plnotučné mlieko, smotana, maslo, margarín (vyrobený z požltového alebo kukuričného oleja), kyslá smotana, zmrzlina obsahujúca viac ako 1% tuku, zmrzlinové mlieko, syr obsahujúci viac ako 1% tuku, smotanový alebo čiastočne smotanový tvaroh, napodobeniny mliečnych výrobkov obsahujúce palmový, kokosovy alebo iný hydrogenovaný olej.
Tuky a oleje
DOVOLENÉ (nie viac ako 10 čajových lyžičiek denne)
Požltový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej, bavlníkový olej, sójový olej, sézamový olej, olej z pšeničných klíčkov, ľanový olej, arašidový olej a olivový olej. Hoci sa arašidový olej v chladničke zakalí, kľudne sa môže používať.
ZAKÁZANÉ
Všetky margaríny, maslá, tuky, bravčové maste, kakaové maslá, kokosové oleje, palmové oleje a všetky oleje, ktoré boli hydrogenované (spracované).